Aromakonyha – gyógynövények és illóolajok a konyhában

Mogyoróvajas keksz

  • 100 g puha vaj
  • 100 g barnacukor
  • 80 g finom cukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 250 g mogyoróvaj
  • 200 g finomliszt
  • 3/4 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 120 g csokoládé lencse
  • 5-6 csepp Young Living Thieves illóolaj

A puha vajat a két féle cukorral habosra keverem a mixerrel. Hozzáadom a tojást és a vanília kivonatot.

Hozzáadom a mogyoróvajat és azzal is alaposan elkeverem. Ezután a habverőt lecserélem a másik mixerszárra, ami kevert tésztákhoz való, vagy spatulára váltok. A lisztet elkeverem a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával és a mogyoróvajas krémhez keverem. Legvégén forgatom bele a csokilencsét, majd hozzáadom az illóolajat.

Két nagy sütőlemezt kibélelek sütőpapírral és dió nagyságú gömböket formázok a tésztából. Egymástól távolabb teszem őket a tepsire, majd a tetejüket kissé lelapítom.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt sütöm készre.

A kész kekszeket a tepsin hagyom pihenni néhány percig (ezalatt keményedik meg a teteje), majd rácsra szedem őket. Amint teljesen kihűlnek mehetnek a sütisdobozba.

 

Habkönnyű kuglóf lime illóolajjal

  • 3 tojás
  • 18 dkg liszt
  • 18 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl víz
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 5 dkg mazsola
  • 4 csepp Young Living lime illóolaj

A tojások fehérjét habbá verjük. A sárgáját a cukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a többi hozzávalót is. Összeforgatjuk a felvert habbal és a felébe beletesszük a kakaóport és a mazsola felét, és 2 csepp lime illóolajat. Másik felébe is teszünk mazsolát és 2 csepp illóolajat. Kivajazott, lisztezett kuglófformába tesszük, felváltva öntjük bele a fehér és a kakaós masszát, majd egy hústű segítségével márványozzuk. 180 fokon 45 percig sütjük.

Répatorta

  • 4 egész tojás
  • 1,5 bögre liszt
  • 1 bögre étolaj
  • 3/4 bögre barnacukor
  • 2 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 1 csepp Young Living fahéj illóolaj
  • 5-6 csepp Young Living narancs illóolaj
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
  • 50 dkg reszelt sárgarépa

A lisztet, a sót, a sütőport és a darált diót összekeverjük.

A tojásokat, az olajat, a cukrot, és a vaníliáscukrot összekeverjük, majd belecseppentjük az illóolajokat. Elkeverjük egymással a két keveréket, majd a sárgarépát és a mazsolát is beletesszük.

Miután jó elkevertük a masszát, 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 50 percig.

Ha kihűlt, a tetejére mascarpone krémet teszünk és marcipánnal díszítjük.

Mascarpone krém

  • 250 g mascarpone
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 4 csepp Young Living citrom illóolaj

A fenti összetevőket összekeverjük és a kihűlt sütemény tetejére kenjük.

Gyors, egyszerű vendégváró receptek

1 nagyobb fej hagymát kis olivaolajon megdinszteltem, majd nagylyukú reszelőn lereszeltem 2 saláta cukkínit és hozzáadtam. Sóztam, hogy kiadja a levét és megdinszteltem. Hagytam kihűlni. Ezután 1 pohár tejfölt adtam hozzá és összemixeltem. A végén 1 csepp Young Living oregánó illóolajat kevertem bele. Kétszersülttel tálaltuk.

 

2 dl habtejszínt felvertünk, majd hozzákevertünk 250 g mascarponet, illetve 100 g olvasztott étcsokit. A végén pedig beletettünk 3-4 csepp borsmenta illóolajat és elkevertük. Keksszel kínáltuk. Ez a krém csokitorta tölteléknek is kiváló, narancs illóolajjal is elkészíthetjük. Ha pohárkrémet szeretnénk belőle, akkor 4 dl felvert habtejszínnel keverjük el összesen.

Kb fél kg kihűlt sült sütőtök püréhez adunk 1 csomag darált kekszet és házi baracklekvárt, majd 5-6 csepp Young Living narancs illóolajat. Összegyúrjuk, majd kis golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe forgatjuk.