Mik azok az illóolajok?

A farmokon termesztett és begyűjtött növényekből, füvekből és fákból sok szeretettel előállított illóolajok olyan koncentrált növényi kivonatok, amelyeket gondos vízgőz-dessztillációval, hidegsajtolással, vagy gyantacsapolással nyernek ki. Ezek a tiszta illóolajok sokkal hatásosabbak, mint a növények, amelyekből kivonták őket, mivel koncentráltan tartalmazzák a hatóanyagaikat.

Az illóolaj a növényekben működésbe hozza és szabályozza a sejtek anyagcseréjét, a fotoszintézist, a sejtlégzést, és ezen kívül elriasztja a kártevőket.

Az illóolaj vízzel nem elegyedő növényi hatóanyag, mely szobahőmérsékleten elillan.

Tulajdonságai:

 • illata jellemző az eredeti növény illatára, amelyből kivonták
 • tömények, ezért higítva alkalmazzuk őket, erre legalkalmasabb egy bázisolaj, például mandulaolaj
 • hígan rendszerint cseppfolyós
 • nem zsíros tapintású
 • ruhán, papíron nem hagy foltot (színanyagai azonban ott maradnak)
 • szabad levegővel érintkezve gyorsan elpárolog (elillan)
 • növényi olajokban és alkoholban oldható
 • fényre, hőre, levegőre érzékeny, ezért kerül sötét palackban forgalomba
 • gyógyhatású

Az illóolajok bonyolult kémiai összetételű vegyületek. Minden olaj molekuláris szerkezete más, amely meghatározza a sajátosságait, egyedi illatát és egyedülálló gyógyító tulajdonságait. Van olyan illóolaj, amely 250 féle alkotórészből áll, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi a mesterséges előállítást. Bár az aromát vegyi úton lehet utánozni, a tiszta illóolaj gyógyító hatása semmiképpen sem állítható elő mesterségesen.

A jó minőségű illóolajok kritériumai:

 •  gondos termesztés
 • megfelelő időben történő begyűjtés
 • a lepárlás módja, időtartama
 • a lepárlókészülék kora, minősége
 • a víz minősége, megfelelő hőmérséklete
 • a megfelelő nyomás alkalmazása a dessztillálásnál

(Forrás: Sári Róza – Kassai edit: Aromaterápia a mindennapokban)

A Young Living a szabadalmaztatott Seed to Seal technológiának köszönhetően a legmagasabb színvonalon biztosítja a terápiásminőségű illóolajok előállítását.

A Young Living többszáz egyedi illóolajat, keveréket és illóolajos terméket kínál, amelyek mindegyike optimális szinten tartalmazza a különleges, természetben előforduló összetevőket, így biztosítva a maximális hatásukat.

Hogyan használjuk az illóolajokat?

Az illóolajok alkalmazási lehetőségei nagyon sokszínűek, könnyen beépíthetőek a mindennapokba. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy valódi pozitív hatást a terápiás minőségű illóolajoktól várhatunk. Terápiás célra a piacon kapható illóolajok mindössze 1%-a használható, mint amilyenek a Young Living illóolajok is, így legyünk körültekintőek a vásárlásnál, hiszen sok hamisított, laboratóriumi körülmények között szintetikusan előállított, vagy kezelt illóolaj.

Lássunk néhány példát,mire is használhatóak a terápiás illóolajok:

 • Belégzés, inhalálás: használhatjuk a helyiség levegőjének tisztítására, illatosítására, vagy a lelkiállapot befolyásolására is. Az illóolajok gátolják a levegőben a kórokozók terjedését, ezért nagyon hatásosak légúti betegségek esetén is. Az illóolajok molekulái inhaláláskor, belégzéskor bejutnak az agyba, ahol stimulálják az agysejteket, majd a kapillárisokba jutva a vérkeringés segítségével a szervezet minden sejtjéhez eljut és úgy fejtik ki a hatását. A 100%-os terápiás illóolajok, mint amilyenek a Young Living illóolajai is, által az agy közvetítésével serkenthető a szervezet öngyógyító mechanizmusa. Viszont vigyázni kell a szintetikus illatanyagokkal, melyek molekulái az agyba jutva akár allergiát is kiválthatnak. A tudatalattink még azelőtt érzékeli a szagokat és reagál rájuk, hogy tudatosan is érzékelnénk azokat. Az illóolajok az idegrendszer és az agy közvetlen kommunikációjának köszönhetik terápiás hatásuk nagy részét, a limbikus rendszerbe jutva hatással vannak érzelmeinkre. A limbikus rendszer agyunk legősibb része, befolyásolja érzelmeinket, valamint kapcsolatban van a rövid- és hosszútávú memóriával, a viselkedésmintákkal, a tanulással. Ha egy illóolaj pozitív érzelmeket vált ki belőlünk, az segít egyensúlyba hozni testet-lelket-szellemet.
 • Diffúzálás: a terápiás illóolajok porlasztására alkalmas diffúzorok, kíméletesen, melegítés nélkül olyan apró molekulákra bontják az értékes olajcseppeket, hogy a tüdőn keresztül belélegezve szinte pillanatokon belül elérhetjük a kívánt hatást. Akár órákon át a levegőben keringenek és az egész család számára hasznossá válnak. Megemelik a levegő oxigén szintjét, negatív ionokat termelnek
 • Bőrfelületre kenve helyileg: mivel az illóolajok koncentrátumok, ezért hígítsuk őket,lehetőség szerint hidegen sajtolt növényi olajokkal, mint amilyen a Young Living V6 bázisolaj keveréke. A bőrünk a legnagyobb kiterjedésű szervünk, és egyben alkalmas az illóolajok felszívására is.
 • Aromafürdő: ápolja a testet és a lelket. Egyrészt a bőrön át is felszívódik az illóolaj, másrészt a gőzt belélegezve az orrunkon keresztül is. 1 evőkanál mézbe/tejszínbe vagy natúr folyékony szappanba csepegtetünk 2-4 csepp terápiás illóolajat és a kád vízhez adjuk még akkor, amikor megengedjük a vizet, majd szétoszlatjuk a vízben. Ugyanígy akár lábfürdőt is vehetünk.
 • Masszázs: szintén a bőrön át , valamint az orron keresztül belélegezve is hatnak a szervezetünkre, hangulatunkra. A masszázs élénkíti a szervezet működését, a vér- és nyirokkeringést, segíti a szervezet méregtelenítését. Ugyanakkor például egy levendula illóolaj segítségével nyugtató, relaxáló hatást is kiválthatunk. Az illóolajokat ez esetben is mindig higítsuk valamilyen hidegen sajtolt növényi olajjal, krémmel. Szintetikus kemikáliákkal ronthatunk az illóolaj hatékonyságán.
 • Hideg-meleg borogatás: a meleg borogatás tágítja a pórusokat, és az illóolajok gyorsabban és mélyebbre hatolnak be, javítják a vérkeringést, és csökkentik a belső eredetű fájdalmakat, görcsöket (pl. Izületi gyulladás, görcsök). Jótékonyan hat gyomor- és epebántalmak esetén, illetve fülfájáskor. A hideg borogatás főként sérülés okozta fájdalom, duzzanat enyhítésére, láz csillapítására, fejfájás esetén, illetve hűsítésre (például leégett bőr) alkalmazandó.
 • Belsőleges használat: A Young Living Vitality + illóolaj családjába tartozó fehér címkével megjelölt illóolajok étrendkiegészítőként bevizsgáltak, valamint megkapták a a génmódosításmentes igazolást is, így bátran alkalmazhatjuk őket a címkén megjelöltek szerint belsőlegesen is az egészségünk megőrzése érdekében. Kiválóan alkalmazhatóak az ételeink, italaink ízesítésére is, miközben kifejtik terápiás hatásukat, amennyiben 60 Celsius fok hőmérséklet alatti ételhez, italhoz adagoljuk őket.

FONTOS! Az illóolajok alkalmazása előtt végezzünk bőrpróbát. A kiválasztott illóolajból tegyünk 1kiskanál hordozóolajba 1-2 csepp illóolajat, majd ebből a keverékből kenjünk a csukló belső oldalára vagy a könyökhajlatba, majd fedjük be egy ragtapasszal. 12 óra múlva távolítsuk el a ragtapaszt. Ha nem találunk bőrpírt, használhatjuk az illóolajat.

 

Az illóolajat sose próbáljuk vízzel lemosni! Amennyiben higítani szeretnénk, azt hidegen sajtolt növényi olajjal, krémmel, kenőccsel tegyük.

 

Várandósság esetén kérjük fitoterapeuta, aromaterapeuta vagy kezelőorvosunk segítségét mielőtt alkalmaznánk az illóolajokat, kiváltképp érvényes ez az első trimeszterre.

Gyermekek esetén szintén legyünk körültekintőek, kérjünk tanácsot, mivel vannak olyan illóolajok, amelyek 6-7 éves kor alatt nem ajánlottak, például a borsmenta. Ugyanakkor higítva sokféle terápiás minőségű illóolaj használható a gyerekeknél, és javasolt is. A gyerekek általában nyitottan fogadják az illóolajakat, érdeklődnek irántuk , szeretik őket.